Saras stora bak

Att göra en chokladskulptur (del 1)

Kategori: Bakverk

Idag började jag med blommor till bröllopstårtan, och Lina fortsatte med sin choklad skulptur.
Lägger upp lite bilder och tips idag och framöver.

Ormbunke
Skär ut mallar från en kartong som är 1 mm tjock.
Lägg den ovanpå ett styvt plastark.



Använd riktig choklad och temperera den. Den går inte sönder lika lätt som non-temp och smakar dessutom mycket bättre. Hittade ett jätte bra diagram gällande temperering i en bok. Lägger upp det imorgon.



Stryk ut chokladen över dom utskurna hålen i kartongen, lyft bort kartongen och klipp till plastarken så de får plats i en halv cylinderform, chokladen skall ligga uppåt. Det går att använda i princip vad som helst.
Ställ svalt för att stelna.


Forts. på ormbunkarna kommer imorgon.

Callor
Blanda en modelleringsmassa.
600 g smält non temp. Vit eller mörk går lika bra.
400 g glukos.
Blanda till en jämn massa.

Rulla ut pinnar med ett tunnare avslut på ena änden. Lägg svalt.



Kavla ut massan, och skär ut hjärtformade bitar.



Dra en sked längs med kanten på "hjärtat" för att få tunna kanter.
Lägg sedan pinnens smala ände på "hjärtat"




Rulla först höger siga över pinnen som en strut. och lägg sedan över vänster sida.



Vik sedan ut ytterkanterna för att få en mer levande effekt.


forts. imorgon...

Jätteblomma
Gjut ihop en kula. Har man bara halva skal att gjuta, lägger man dem en liten stund på en varm plåt, så det smälter i botten, för att sedan sätta ihop dem.



Rulla en ring av modelleringsmassan och lägg den på toppen. Rulla sedan en som ska sitta mitt på kulan.
Gjut en liten fot till kulan. Det spelar ingen roll hur den ser ut, den är bara ett hjälpmedel att hålla i. Den ska bort när blomman är färdig.


forts. imorgon..

Stommen
Stommen kan vara precis vad som helst. En kula, en cylinder eller en egengjord modell.
Rekomenderar att man inte helgjuter stommen. Utan bara ett tjockare skal. Den kommer väga bly annars.

Till egen gjord form. Använd en tunnare kartong som är glansig och böjbar.
Skär ut önskad form, och tejpa ihop rejält. gör ett litet hål i botten som man kan fylla chokladen i.
Plasta in hela i gladpack, tejpen kommer inte hålla tätt.

 
forts. imorgon.
Hoppas ni följer hela processen.
Alla resultaten kommer bli överraskande.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: